Sök i den här bloggen

fredag 4 november 2011

Norsk buhund - hundras


Buhund betyder helt enkelt gårdshund och norsk buhund har varit en gårds- och vallhund i många sekler. Den användes även vid jakt; det var vanligt förr att gårdshundarna fick vara allt-i-allo. Den här gladlynta och tillgivna hund anses vara en av de mest lättlärda spetsraserna. Den är en mycket trevlig familjehund men behöver meningsfulla uppgifter för att trivas.

Mankhöjd
Hane 43-47 cm, tik 41-45 cm

Vikt
Hane 14-18 kg, tik 12-16 kg

Färg
Ljust créme/fawn till dragning mot rödgult, ibland med svarta hårspetsar, enfärgat svart eller svart med smal vit krage, vit bröstfläck eller vita tassar.

Normal livslängd
15 år

Motionsbehov
Buhunden är byggd för utomhusliv och med sin envishet kan den följa sin familj i skidspåret på milslånga färder i fjällen. Rasen kräver gott om tid för att må bra. Aktivering och motion behövs minst ett par, tre timmar varje dag.

Aktiviteter
Buhunden är en arbetande allroundhund, och är både envis och uthållig. Egenskaper som passar bra vid sök- och spårövningar. Den klarar även lättare draguppgifter. Allt intresserar en buhund: agility, lydnad, bruks- och räddningsarbete. Används som tjänstehund hos polisen och assistanshund. Den används även i olika former av jakt på både älg, småvilt och fågel.

Dressyr
Buhunden är lättlärd och blir därför lätt uttråkad om det blir för enformigt och kan istället börja med egna hyss. Korta arbetspass med variation i övningarna, gärna under skogspromenader (sökövningar, inkallning, liggövningar, klättra på stora stenar), är bra träning.

Bra att veta
Norsk buhund är en nordisk urhund, och som namnet antyder, även en gårdshund (bu = gård på norska). Enbart barnvagnspromenader är inte tillräckligt, då aktiverar den sig på egen hand. Den är oerhört social, älskar alla och umgås gärna med såväl människor som andra hundar.